15/0100-KA2SE/13493 EUROPEAN CHALLENGES IN SUSTAINABLE ENERGY PRODUCTION BY BIOTECHNOLOGY

1.

15/0100-KA2SE/13493                  

EUROPEAN CHALLENGES IN SUSTAINABLE ENERGY PRODUCTION BY BIOTECHNOLOGY PROJECT SUMMARY/HUN   PROJECT SUMMARY/ENG

Az Erasmus+ projektben a 2015-16-os és a 2016-17-es tanévben 10 partneriskola stratégiai partnersége valósul meg a középiskolai diákok együttműködésével, közös elméleti és gyakorlati munkájával. Az innovatív közös munka az újrahasznosítható energiaforrások előállítása biotechnológiai módszerrel. Elméleti ismeretek bővítése és gyakorlati laboratóriumi közös munka a 3 labortalálkozón, valamint az ipari méretekben biogázt és bioetanolt előállító üzemek meglátogatása, a biotechnológiai folyamatok helyszíni tanulmányozása.

Mindkét energiaforrás (biogáz és bioetanol) fermentációs előállítása, valamint azok részarányának növelése az energiahordozók közül az EU 2020 energia stratégiájának fontos, alapvető része. Fontos kérdés a termékek optimális koncentrációjának megállapítása.

Projektünkben minden résztvevő partner elkészíti a saját erjesztő (fermentációs) laboratóriumi berendezését, melyet magával visz a labortalálkozókra. (2015. Pforzheim, és 2016 Evreux). A saját készítésű erjesztőben állítanak elő a nemzetközi csoportok biogázt ill. bioetanolt.  Az elméleti ismereteket a partnerek lefordítják angolról a saját anyanyelvükre, és feltöltik a projekt honlapjára, valamint az EST-re. A tanulók nemzetközi csoportokban dolgoznak, és mentordiákok segítik a munkájukat. Előadásokat hallgatnak meg a diákok egyetemi és ipari szakemberektől. A harmadik diák-tanár találkozón a téma etikai kérdéseit vitatják meg.

A projekt további céljai, hogy a partnerek megismerjék egymást, egymás kultúráját, angol nyelven kommunikáljanak, és tudjanak nemzetközi teamben dolgozni, valamint gyakorlatot szerezzenek a biotechnológiai eljárások kivitelezésében, a laboratóriumi munkában és használják az infokommunikációs eszközöket, tudjanak honlapot szerkeszteni, és bővüljenek emberi kapcsolataik, barátságok alakuljanak ki közöttük.

Az eredményekről tájékoztatják a projektben résztvevő tanulók társaikat, az iskola az új ismereteket beépíti a helyi tantervébe, és tájékoztatja a szülőket, a tágabb környezetet a projektről publikációk, évkönyv, honlap és konferenciákon való megjelenés által.

2.

15/0100-KA2SE/13493

EUROPEAN CHALLENGES IN SUSTAINABLE ENERGY PRODUCTION BY BIOTECHNOLOGY       PROJECT SUMMARY/ENG

Experts predict an increased tendency of skill gaps within the young generation in the upcoming years.  Encouraging high school students at the age of 16 till 18 to consider a career in STEM related occupations, pursuing higher levels of study and acquiring technical skills through effective teaching and learning are important elements of any strategy aimed at addressing skills needs.

The strategic partnership between the 10 partner schools aims to develop and exchange good practices in the field of sustainable energy production by biotechnology for students at secondary level.  The partnership will work together to produce innovative learning materials for practical experiments in the biotechnological production of bioethanol and biogas. Both energy resources have the great advantage to be a storable kind of energy.  For both production processes we will work out a procedure done in professional fermenters with the goal of optimizing the product concentration. We will also develop a low cost, self-made version of a fermenter for schools who don`t have the professional lab equipment. So we are fostering both  the bioscience aspect and the technology aspect of modern biotechnology.

Furthermore, we try to figure out in an energy workshop how an energy mix which follows the EU Strategy 2020 could look like under ethical and sustainability aspects. On the basis of professional knowledge acquired in the project, students will be able to evaluate social ethical issues critically with the help of tools we developed together. Those tools try to structure the decision process for coming to a reflected evaluation in future social questions.

Only motivated and self-reliant people can bring a complex project to success. Those people will never fail or will be early school leavers. Therefore professional, inter cultural and above all personal exchange is required, which is realized by the aforementioned learning and experimental workshops. All in all, more than 200 transnational mobilities are planned in this complex project with the goal to support the EU Strategy 2020 in sustainable energy production by biotechnology. So the two laboratory workshops as well as the energy workshop combined with an ethical discussion about a sustainable energy mix in Europe in the future are central to the project. The jointly created resources are tested and evaluated through the practical experiments and the ethical decision finding process will be guided by educated student mentors in international teams. The evaluated teaching lab modules are  implemented in the science lessons and disseminated to teacher lessons in the home countries to promote the EU 2020 Strategy. In panel discussions, students will be able to compare the aims of EU with those of each country and should discuss the results and explain why in different countries the approach to energy sources is different.

3.

Kedves Tanárok és Diákok!  ITT található a Projekt időbeosztása. A linkekre kattintva pedig megtekinthető, és letölthető a kísérlet leírása (PDF) I. First Step, II-III. Second and Third Steps, IV. Fourth Step.

4.

Vilnius

European Challenges in Sustainable Energy Production by Biotechnology (Erasmus+)
2015 -2017

1.       Helyszín – Vilnius, Litvánia

„…10 iskola, 9 nemzet, kihívások és fenntartható energia termelése…” – kulcsszavak a legújabb természettudományos projekttel kapcsolatosan. A 2015 és 2017 között lebonyolításra kerülő nemzetközi projekt a biotechnológiára, biogáz és bio-etanol előállítására fókuszál. És teszi mindezt úgy, hogy lehetőséget biztosít az európai fiataloknak az együtt munkálkodásra, az idegen nyelv gyakorlására, új barátságok és ismeretségek kialakítására és egymás kultúrájának illetve gondolkodásmódjának megismerésére.

A projekt első helyszíne Vilnius volt. A házigazda szerepét a Vilniusi Jezsuita Gimnázium vállalta magára. Iskolánkat Vékony Bálint 12.b osztályos tanuló képviselte. Kísérője Szatur Anett tanárnő volt.

A hét programjának nagy részét a két éves projekt részleteinek megvitatása tette ki. A diákok tudományos és etikai dokumentációkat készítettek és fordítottak idegen nyelvekre. Létrehoztak továbbá egy honlapot és az E-Twinning oldalán egy saját profilt a közös projekt számára.

A munka után, délutáni programok keretén belül, városnézés, múzeumlátogatás és zárásként egy skanzen látogatás tette még emlékezetesebbé ezt a hetet.

Köszönjük a lehetőséget!                                                                                   - Szatur Anett

 

5.

Pforzheim

Pforzheim, Németország – Erasmus+ projekt 2016.

2016. február 21-től 27-ig iskolánk 5 tanulója (Vékony Bálint, Poncsák Ádám, Soltész Erik, Gilányi Anna, Szabó Dániel és Zsimala Fanni) és 2 tanára (Szatur Anett és Dr. Velkey László) a németországi Pforzheim városába utazott, hogy részt vegyen a „European Challenges in Sustainable Energy Production by Biotechnology” elnevezésű nemzetközi projekt második programsorozatán.

A projekt célja biogáz előállítása volt, házi készítésű fermentáló berendezések használatával. A kísérlet során a diákoknak lehetőségük nyílt megtapasztalni azt, hogy milyen lehet a munka egy laboratóriumban. Méréseket végeztek, mintavételezést gyakoroltak és természetesen a munkafolyamat zárásaként prezentálták eredményeiket. A projekt nyelve az angol volt, tehát a természettudományos tudásanyag bővítésén túl lehetőséget kaptak a diákok az idegen-nyelv gyakorlására is.

Természetesen a kemény munka után következtek a könnyedebb, kulturális és sport-programok. Ezek között szerepelt a stuttgarti Daimler Museum, a ludwigsburgi kastély és a maulbronni cisztercita rendi apátság meglátogatása.

Köszönjük ezt a maradandó élményt!                                             - Szatur Anett

6.

Bécs

Az ”Erasmus +” projekt Bécsben

2016 áprilisában egy hetet tölthettem el Velkey László tanár úrral Bécsben, az Erasmus+ biológiai projekt keretén belül. A projektben kilenc ország iskolái vettek részt; a kommunikáció nyelve az angol volt. 

Az első három napban megvitattuk az őszi találkozó elméleti kérdéseit, és előkészítettük a kísérletet, amely a bioetanol előállításáról és használatáról szól. A projekt-együttesben ez a második téma, az első a biogáz használatával volt kapcsolatos.

Az elméleti foglalkozások után "terepgyakorlatra" mentünk két, Bécs közelében lévő atomerőműbe, ahol közelebbről is szemügyre vehettük a modern kor vívmányait. Az ezt követő napon egy szemétégetőbe látogattunk el, ahol biogázt is előállítanak, ezzel is kapcsolódtunk a projekt témájához.

Az utolsó napon Bécs belvárosának nevezetességeivel ismerkedtünk, többek között a Szent István dómban található, eredeti Máriapócsi Szűzanya kegyképet is láttuk. 

Befejezésként a projekt vezetője egy kis beszédet tartott, amiben minden ország képviselőjét megdicsérte addigi munkájáért. A találkozó egy kis vendéglőben zárult, vacsorával.

Köszönöm a projektben való részvétel lehetőségét és a támogatást az iskolának és tanáraimnak.                                      -Feczkó Botond

 

 

7.

Evreux, 2016 október 2-9. A beszámoló magyar és angol nyelven ITT olvasható. A képes beszámoló megtekinthető ITT...

 

Evreux- beszámoló

Október első hetében egy rendkívül kellemes és tapasztalatokkal teli hetet tölthettem el Evreux-ben egy nemzetközi program keretében. A magyar különítményünkön kívül még nyolc másik nemzet is képviseltette magát. Többek között jöttek Csehországból, Szlovákiából, Németországból, Ausztriából, Litvániából, Görögországból, valamint még a házigazda franciákon kívül Törökországból is érkezett egy kisebb csapat. Az események hat napon át folytak.
Első nap egy nagyobb volumenű vacsorával véget is ért az aznapi program. Másnap viszont már korán reggel nekivágtunk a dolgoknak. A szállásról egy rövid sétával egy gimnáziumba vonultunk, ahol aztán három napon át folyt a munka. Hétfőtől szerdáig egy rendkívül jól felszerelt iskolai laborban tartózkodtunk napközben. Minden reggel prezentációkkal kezdődött, ahol bemutatták nekünk, mi is lesz aznapra a feladatunk. A célunk egy valami volt, papírból bioetanolt előállítani. Először is darabokra tépett egyszerű, sima papírt tettünk egy speciális gépbe, ami által hidrolízist végeztünk. Ekkor a cellulózból glükózt kaptunk. Majd másnap a kapott és később leszűrt glükózos folyadékot erjesztettük fél napon át, míg végül etanol nem lett belőle. Ezt az utolsó nap lepárlóba tettük, végeredményként pedig hasznosítható bioetanolt kaptunk, melynek hatékonyságát is teszteltük.
Azonban nem csak a munkáról szólt a hét. A 4 fős nemzetközi csoportban végzett feladataink prezentálását követően eljött a pihenés és a kirándulás időszaka. A helyi evreux-i látványosságok mellett volt szerencsénk ellátogatni Párizsba, és a számomra lenyűgöző, tipikus francia hangulatú Rouenbe. De ha már Normandia, akkor egy sajtgyárba is illett elmenni. Így hát egy bő 1 órás gyárlátogatás után már a sajtokról is mindent megtudtunk, nemcsak a bioetanolról. Vasárnap pedig egy 12 órás utazást magunk mögött hagyva végül hazaérkeztünk.
Többek között itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített és támogatott minket, a csapatot, hogy eljuthassunk és részt vegyünk egy ilyesfajta projektben.
Személy szerint a továbbtanulásom szempontjából is motiváltabbá tett, ami miatt külön hálás vagyok. --Szabó Bence
 

Evreux-Report

I could spend a pleasant week in Evreux in the first week of October. I took part in a national project where I could reach many new experiences. 9 nations represented their own country. The Czech Republic, Slovakia, Germany, Austria, Lithuania, Greece, Turkey were invited. Moreover our Hungarian and the host French group worked with each other. The program lasted 6 days.
The first day was short. It ended by a big dinner. On the next day we started the works. We walked from our accommodation to a high school where we were in the next few days. We worked in a modern well-equipped lab during the day from Monday to Wednesday. We always started with presentations that showed us what we have to do on that day. We had one goal we wanted to make bioethanol by paper.
First of all we shredded a lot of simple paper and put it into special machine. It did the process of hydrolysis. 20 hours later the machine produced us cellulose from glucose. After that we did some measurement and filtered the liquid of cellulose. Then we were waiting a lot again because we fermented the filtered liquid. It was 12 hours. In the end we got ethanol and after a fast distillation we can tested and used it.
However we had other type of program. On Wednesday the international groups finished the work and presented the results and then we went to the centre of Evreux and visited other French cities. We had a trip in Paris and in a picturesque typical French town in Rouen. Of course we couldn’t miss a cheese factory visit in Normandy. So in addition to the ethanol we have known everything about the French cheeses.
At least we arrived to Hungary after a 12 hours long journey.
I would like to thank the opportunity and all what I got during that week.
Furthermore I am very grateful because it gave an extra pulse and motivation to my further education. --Szabó Bence